För den som söker efter en fantastiskt god vegetarisk lasagne med lite hetta – Look no further!
Första gången vi gjorde en lasagne på linser så smakade den en gnutta tråkigt trots en drös kryddning och extra mycket bechamelsås. Därför valde jag att addera lite rotfrukter och annat gott som verkligen fick denna vegetariska lasagne att skjuta till nya höjder.

Denna vego lasagne är inte egentligen menad att ersätta en köttig, för smaken är helt annorlunda och betydligt mycket fräschare.

vegetarisk lasagneFör en flexitarian är lasagne utan kött ett nyttigare alternativ. Och kan göras för stora sällskap eller som ett storkok och frysas in, barnen älskar den dessutom. Kom ihåg att preppa samtliga ingredienser innan du börjar laga dina vegetariska recept för att underlätta för dig själv och spara dyrbar tid.

Ugnstemperatur: 200 grader
Koktid: ca 20 min
Ugnstid: 35 min
Portioner: 8

Ingredienser vegetarisk lasagne:

  • 4 stora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 1 stor lök (eller två beroendes på preferenser)
  • ½ paprika
  • 3 vitlöksklyftor (vitlök är livet)
  • 400gr krossade tomater
  • 1dl chilisås
  • 1l buljong (hälls upp gradvis)
  • 400gr kidneybönor
  • 400gr vita bönor
  • 2dl röda linser
  • 1dl gröna linser
  • 1dl Puy linser (mörkare gröna linser)
  • Halv förpackning spenatlasagneplattor
  • 150 gram Haloumi ost
  • Bechamelsås: Exempel från Arla.

Kryddning:

  • 1tsk cumin
  • 1/3tsk torkad chili
  • 2tsk paprikapulver eller rökt paprikapulver
  • 2 tsk italienska örtor
  • 1 tsk Sri racha
  • Salt och peppar

Så gör du vegetarisk lasagne:

  1. Riv morötterna och palsternackan, du kan även välja tärna beroendes på konsistensen du föredrar.
  2. Hacka lök och vitlök och tärna paprikan
  3. Fräs löken och vitlöken (Nu är det viktigt att du har preppat för det kommer gå undan)
  4. Ha i rotfrukterna och paprikan i stekpannan när löken börjat få färg
  5. Blanda i linser och rör om i någon minut
  6. Ha i krossade tomaterna och chilisåsen
  7. Häll i första delen av buljongen, ca 1/3 av innehåller
  8. Ha i alla kryddor
  9. Rör om och tillsätt ytterligare buljong så att allt kokas samman
  10. Ha i bönorna
  11. Laga din bechamelsås
  12. Tillsätt ytterligare buljong
  13. Skiva haloumi osten

När en del av buljongen dunstat av kan du börja forma din första etapp av lasagnen. Se då till att innehållet fortfarande har en del vätska, annars riskerar du att få en torr vegetarisk lasagne. Förutsatt att du använder dig av en stor form kommer du kunna fördela lasagnen i 4 etapper.
Detta innebär 3 lager lasagneplattor.

Kom ihåg att hälla bechamelesåsen över samtliga lager samt i botten, spara dock majoriteten till toppen.

vego lasagne

Här är det VIKTIGT att du inte lämnar en fläck av lasagneplattorna torr då pastan inte kommer tillagas. Din vegetariska lasagne ska vara i ugnen i 35 minuter, efter ca halva lägger du haloumibitarna överst.
Du kan även hitta ingredienser för denna vegetariska lasagne i en av alla vegetariska matkassar.

Voila, hoppas det smakar!