Aldrig någonsin har det varit mera aktuellt att laga en vegetarisk middag som det är just nu. Inte bara på grund av den positiva miljöpåverkan eller för att det anses som nyttig kost, det är faktiskt fruktansvärt gott. En köttfri middag smakar fräschare och kan vara ett perfekt komplement för den som kanske inte äter vegetariskt dagligen.

Varesig vegetariska middagar är en tradition i ditt kök eller om du letar efter ett vego alternativ för att ersätta ditt vardagliga protein kommer du hitta inspiration till din nästa vegetariska middag hos oss.

En vegetarisk middagDärför bör du laga en vegetarisk middag

Det finns en mängd olika argument för att börja äta mer vegetarisk kost. Alla har trots allt sina drivkrafter och preferenser när det kommer till mat. De flesta som besöker våran sida är oftast måna om sin kropp och oftast flexitarianer.

Med flexitarian menar vi någon som kanske lagar två till tre vegetariska middagar i veckan i hopp om att minska sitt köttintag.

 1. Bra för hälsan
  Genom att delvis gå över till en vegetarisk kost kan du vinna flera hälsopoäng. Enligt Livsmedelsverket kan vi exempelvis minska ett stort antal potentiella sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärtsjukdomar och t.o.m. vissa cancersorter. Dessutom är en vegetarisk middag i regel smalare än en köttbaserad så du sparar på en hel del kalorier när du äter vegetariskt.
 2. Snällt för miljön
  Det är ingen slump att vegetarianer är i regel miljömedvetna. Ingen kan göra allt men alla kan göra något brukar man säga och ju fler som går över till att äta mer vegomat – desto bättre för våran jord. Genom att dra ner på ditt köttätande kan du därför göra dina barn och barnbarn en stor tjänst!
 3. Snällt för djuren
  Vi är väl medvetna om argumentet att det är livets cirkel att äta djur. Denna paragraf handlar därför om djur som far illa och behandlas på ett hemskt sätt för att köttindustrin ska matcha den efterfrågan som idag finns. Sverige är inget undsntag tyvärr och djuren behandlas inte på ett humant sätt. Genom att minska på efterfrågan genom att laga en vegetarisk middag eller flera i veckan kan vi därför minska den efterfrågan och göra skillnad.
 4. Spara pengar
  Det är även snällt för din plånbok, det är sant! Så länge du inte sträcker dig efter lyxtofun eller onödiga sojaprodukter så kommer du undan betydligt mycket billigare nästa gång du lagar middag vegetariskt. Istället för två kycklingfiléer kan du köpa dig en mängd rotfrukter, grönsaker härliga bönor och baljväxter. Du sparar ytterligare genom att handla på nätet och välja en vegetarisk matkasse.
 5. Det är JÄVLIGT gott
  Har du aldrig testat att ersätta din kötträtt med vegokost blir det kanske svårt att övertyga dig, men våga prova! Det finns en anledning till att världens kanske största kocktävling (nej inte Sveriges mästerkock) Bocuse d’Or har haft ett vegetariansk tema. Ta dig en titt runtom, vegetarisk mat är just nu hett och det är inte för att det smakar pyton. Börja enkelt med en god vegetarisk hamburgare till middag och ta det därifrån!

Hur kommer jag igång?

Först och främst bör du börja med att laga det du normalt sett lagar och byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ.

Om du vill komma igång med att börja äta fler vegetariska middagar har vi en del tips, inte bara i form av recept utan även tillvägagångssätt. Först och främst bör du börja med att laga det du normalt sett lagar och byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ. Hamburgaren var här ännu en gång ett bra exempel.

Du kan laga hundratals olika fruktansvärt goda vegoburgare som inte bara är nyttigare men även godare än en vanlig tråkig burgare (med all respekt för en saftig burgare från AG). Du behöver liksom inte krångla till det alltför mycket.

Om du gillar indisk mat kan du byta ut kycklingen till kikärtor och laga en fantastisk Tikka Masala. Det enklaste tillvägagångssättet om du inte har den nödvändiga fantasin är ännu en gång att testa en matkasse. På så sätt får du både råvaror och recept levererade till dörren.

Hitta inspiration

Så du har nu bestämt dig för att laga en god vegetarisk middag, vad händer härnest? Jo, du behöver finna inspiration till vad du ska laga. Hur just du finner inspiration till matlagning är givetvis individuellt. Jag och min fru brukar skoja om att det finns två olika typer av människor:

 1. De som följer recept
 2. De som inte gör det

Vi båda tillhör en av varje kategori och jag råkar vara den som inte klarar av att följa ett recept. Därför brukar jag skrolla förbi vegetariska middagstips för att hitta en måltid som jag kan tänka mig att laga, fast på mitt sätt. Om du exempelvis är sugen på en middag med italienska smaker så kan du kolla på receptsidor som Köket.se. Eller vänta tills vi har tillräckligt med recept på våran sida.

Om du istället hör till kategori nummer 1, d.v.s. den som följer recept är det ett bra alternativ för dig att beställa hem maten med detsamma i en kasse tillsammans med recepten. På så sätt slipper du övertänka vad du ska laga till middag och får allt levererat istället till ett bra pris.

Vegansk middag

Att laga en vegansk middag kan bli på sikt bli en utmaning för den som inte är insatt. Här behöver du även dera ägg, mejeriprodukter, gelatiner och allt som kommer från djurriket. Men självklart är det ingen omöjlighet och smakar både fräscht och otroligt gott. Här får du jobba mycket med andra typer av råvaror som exempelvis svamp och avocado (läs guacamole).