vegetariskmatkasse.se

Populära vegetariska recept

Här hittar du 12 populära vegetariska recept som är enkla att tillaga och som ger mycket smak – en del av recepten tar dessutom inte längre än 20 minuter att tillaga. Alla är enkla att följa och flera av dem är dessutom helt veganska och går även att anpassa efter smak. Använd dessa populära vegetariska recept precis som de är eller använd dem som inspiration.

12 enkla vegetariska recept

Vegetarisk mat behöver inte alls vara svårt att laga. Det finns mycket lättlagad vegetarisk mat för dig som vill börja äta vegetariskt. Faktum är att vegetariska rätter ofta är mycket godare än annan mat. Mat från växtriket, såsom grönsaker har ett större smakspektrum än vad exempelvis kött har. Det finns också mycket nyttig vegetarisk mat som är enkel att laga tack vare att du naturligt får in mycket grönsaker i maten.

1. Linsgryta

Antal personer

4

Tid

20

minutes

En mycket god linsgryta som är oerhört enkel att laga. Sväng snabbt ihop middagen på cirka 20 minuter och servera en smakrik och varm gryta. Linser och crème fraîche gör måltiden rik på protein. 

Du behöver

  • 1 gul lök

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 morot

  • 1 tsk Sambal oelek

  • 1 msk curry

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 burk krossade tomater

  • 2 dl vatten

  • 2,5 dl crème fraîche (välj växtbaserad om du vill ha helt vegansk)

  • 2 dl kokta linser

  • 2 tärningar grönsaksbuljong

  • Salt 

  • Peppar

  • Olivolja

Tillagning:

  • Börja med att hacka lök, vitlök och morot i små bitar.
  • Fräs grönsakerna i olivolja i en gryta. När löken blivit mjuk tillsätter du curry, tomatpuré och Sambal och låter de fräsa ytterligare några minuter. 
  • Tillsätt sedan vatten, grönsaksbuljong, krossade tomater och crème fraîche. Låt kok ihop i någon minut. 
  • Tillsätt slutligen linserna och låt hela grytan koka på svag värme i cirka 15 minuter. 
  • Servera gärna med en klick crème fraîche på toppen och med ett gott surdegsbröd.

2. Vegetarisk lasagne

Antal personer

4

servings
Prep time

45

minutes

Vem gillar inte lasagne? Den här vegetariska versionen kommer att gå hem både hos stora och små. En mycket modern tappning på en klassisk maträtt. Lasagnen tillagar sig själv i ugnen största delen av tiden och du får tid över till annat. Servera gärna med en färsk sallad.

Du behöver

  • 2 paket kokta gröna linser

  • 530 g grillad paprika på burk

  • 200 g färskost med smak av vitlök och örter

  • ½ burk pesto

  • 250 g färska lasagneplattor

  • 2 förpackningar pastasås med smak av basilika

  • 125 g mozzarella

  • Salt

  • Peppar

Tillagning

  • Sätt ugnen på 225°C
  • Skölj av linserna i ett durkslag och låt dem rinna av
  • Låt paprikan rinna och dela sedan i mindre bitar
  • Bred på pesto och färskost på lasagneplattorna
  • Varva lasagneplattor, linser, tomatsås och paprika i en ugnssäker form. 
  • Avsluta med ett lagen tomatsås och mozzarella som du river sönder
  • Tillaga i mitten av ugnen 20-25 minuter. Toppen ska bli gyllene. 
  • Servera gärna med en valfri sallad.

3. Grönsakssoppa

Antal personer

4

Tid

25

minutes

En helt vegansk grönsakssoppa som passar utmärkt under ruskiga höst- och vinterdagar. En mycket enkel soppa fullproppad med vitaminer, fibrer och mineraler som dessutom smakar oerhört gott. 

Du behöver

  • 1 purjolök

  • 100 g kålrot

  • 100 g morot

  • 1 kg potatis

  • 200 g rotselleri

  • 3 klyftor vitlök

  • 1 knippe grönkål

  • 2 liter grönsaksbuljong

  • Salt

  • Peppar

  • Olivolja

  • Färsk timjan

Tillagning

  • Skala och tärna kålrot, morot, potatis och rotselleri. 
  • Fräs rotgrönsakerna i en kastrull tillsammans med olivolja tills att de börjar mjukna. 
  • Under tiden hackar du grönkål och vitlök. Skär bort den hårda biten på stjälken på grönkålen. Strimla och skölj purjolöken. 
  • Tillsätt vitlök och purjolök i grytan, fräs någon minut. 
  • Addera grönsaksbuljongen och smaka av med salt och peppar. Koka under lock tills potatisen blivit mjuk, cirka 15 minuter. 
  • Använd en ballongvisp för att krossa soppan lite lätt. Lägg sedan i grönkålen och koka ytterligare någon minut. 
  • Servera med färsk timjan och lite olivolja.

4. Italiensk pastasallad

Antal personer:

4

Tid

25

minutes

En krämig pastasallad som passar lika bra hemma vid matbordet som på en picknick en sommardag. Det bästa med salladen är att du kan variera den utifrån eget tycke och smak eller vad du har i kylskåpet och köra en riktig kylskåpsrensning. 

DU BEHÖVER

  • 400 g pasta

  • 1 rödlök

  • 250 g körsbärstomater

  • 1 gurka 

  • 12 svarta oliver

  • 10 soltorkade tomater i olja

  • 25 g pinjenötter

  • 1,5 dl grekisk yoghurt (växtbaserad för att få salladen vegansk)

  • 0,5 dl majonnäs (välj vegansk om så önskas)

  • Örtsalt

  • Svartpeppar

  • Färsk basilika

TILLAGNING

  • Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skiva och hacka grönsakerna i mindre bitar.
  • Rosta pinjenötterna i torr panna tills de för en fin färg, akta så de inte bränns.
  • Blanda majonnäs, yoghurt, örtsalt, svartpeppar och basilika till en dressing. 
  • När pastan kokat klart häller du av vattnet och låter pastan svalna något.
  • Blanda sedan ihop alla ingredienser till en krämig sallad.

5. Kokoscurry med grönsaker

Antal personer

4

Tid

20

minutes

En mycket enkel currygryta med smak av kokos. Variera grönsaker efter smak och servera med ris. Du väljer själv hur stark du vill göra grytan. En enkel men mycket smakrik vegetarisk maträtt som du snabbt svänger ihop. Passar utmärkt i matlåda. 

DU BEHÖVER

  • 4 portioner ris

  • 500 g kokosmjölk

  • 3 klyftor vitlök

  • 1 gul lök

  • 2-4 msk röd currypasta

  • 1 röd paprika

  • 1 gul paprika

  • 1 broccoli

  • 0,5 blomkål

  • Lime

  • Koriander

  • Kokoschips 

  • Olja till stekning

TILLAGNING

  • Koka fyra portioner ris enligt instruktionerna på förpackningen.
  • Hacka vitlök, lök, paprika, broccoli och blomkål i mindre bitar.
  • Fräs lök och vitlök i olja tills att det blivit mjukt. Lägg sedan i de andra hackade grönsakerna plus currypastan. 
  • Fräs ytterligare några minuter och häll sedan på kokosmjölken. 
  • Låt koka tills att grönsakerna blivit mjuka. 
  • Servera med ris, lime och koriander.

6. Rödbetsbiffar med fetaost i hamburgerbröd

Antal personer

4

Tid

45

minutes

Färgglada vegetariska biffar med kikärter som grund. Färgen kommer från rödbeta och får en härlig smak av fetaosten. Servera med en fräsch gurkyoghurt som en hamburgare med bulgur eller quinoa vid sidan om.

DU BEHÖVER

  • 380 g kokta kikärter (från tetra eller som du kokat själv)

  • 1 ägg

  • 2 msk majsstärkelse

  • 1 tsk spiskummin

  • 4 krm salt

  • 1 krm peppar

  • 500 g förkokta rödbetor

  • 1 msk olja

  • 1 gurka

  • 2 dl matyoghurt

  • Färsk persilja

  • 4 portioner bulgur eller quinoa

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 150 g fetaost

  • 65 g babyspenat

  • 125 salladslök

  • 4 hamburgerbröd

TILLAGNING

  • Skölj de kokta kikärterna ordentligt och låt de rinna av. Mixa den sedan med ägg, majsstärkelse och kryddor till en jämn smet i en matberedare. 
  • Riv rödbetorna grovt på ett rivjärn och blanda i smeten.
  • Forma till 8 mindre biffar som du steker i olja. Biffarna ska få en härlig yta och bli genomvarma. 
  • Riv gurka och hacka persilja. Blanda sedan med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. 
  • Koka bulgur eller quinoa enligt instruktionerna på förpackningen men med buljongtärningen i vattnet. 
  • Smula fetaosten och strimla salladslöken. Blanda bulgur, fetaost, salladslök och babyspenat. 
  • Servera biffarna i hamburgerbröd med bulgursalladen och gurkyoghurten.


7. Gnocchi med tomatsås

Antal personer

4-6

Tid

30

minutes

En mycket enkel vegetarisk maträtt från det italienska köket. Välj äkta buffelmozzarella för allra bästa smak. 

DU BEHÖVER

  • 4-6 portioner gnocchi

  • 0,5 dl olivolja

  • 100 g finhackad gul lök

  • 50 g tomatpuré

  • 1,5 dl rött vin

  • 400 g konserverade körsbärstomater

  • 1,5 dl vatten

  • 2 mozzarellaostar (gärna äkta buffelmozzarella)

  • Riven parmesan

  • Färsk basilika

TILLAGNING

  • Fräs den finhackade löken i olivoljan tills den blivit glansig. 
  • Tillsätt tomatpuré och fräs på högre värme. 
  • Efter några minuter tillsätter du körsbärstomaterna, vinet och vattnet. Låt koka i cirka 15-20 minuter. 
  • Koka gnocchin enligt instruktionerna på förpackningen. 
  • Vänd sedan ner gnocchin i tomatsåsen. 
  • Servera med riven mozzarella, parmesan och basilika.


8. Vegetarisk pizza bianco

Antal personer

1 pizza (cirka 2 portioner)

Tid

30

minutes

En pizza bianco är en vit pizza, alltså helt enkelt pizza utan tomatsås. Istället används crème fraîche för att få en krämig och smakrik pizza. Toppa med vad du har hemma eller följ vårt recept. 

DU BEHÖVER

  • Pizzadeg

  • 1 dl crème fraîche 

  • 2 dl riven grana padano

  • 2 schalottenlökar

  • 150 g grön sparris

  • Salt och peppar

TILLAGNING

  • Sätt ugnen på högsta värmen och sätt in en pizzasten eller en upp och nervänd plåt. 
  • Rulla ut pizzadegen och bred ut crème fraîche på den. 
  • Skiva schalottenlök och dela sparrisen i mindre delar. 
  • Strö över löken, sparris och den rivna osten. Salta och peppra efter smak.
  • Grädda pizzan i ugnen tills att den har fått fin färg och osten har smält.

9. Palak paneer

Antal personer

4

Tid

25

minutes

Palek paneer är en klassisk indisk gryta. Här serverar vi den tillsammans med halloumi. Grytan är en riktig smakbomb. Låt dig inte luras av de många ingredienserna, den är busenkel att laga. 

DU BEHÖVER

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 msk smör

  • 1 msk olja

  • 2 tsk hel kummin

  • 1 tsk gurkmeja

  • 2 dl tomatpuré

  • 1 dl vatten

  • 2 tsk garam masala

  • 1,5 tsk chilipulver

  • 200 g färsk spenat

  • 2 förpackningar halloumi

  • 3 dl grädde

  • Salt

TILLAGNING

  • Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek löken mjuk utan att den får färg. 
  • Lägg i kummin, gurkmeja och låt fräsa. Addera sedan tomatpuré, chilipulver, vatten och garam masala. Koka upp och sänk sedan värmen. 
  • Tärna halloumi och lägg i tillsammans med spenat i grytan. Låt koka några minuter. 
  • Lägg till sist i grädde och smaka av med salt. 
  • Servera med ris eller naanbröd.

10. Thai green curry

Antal personer

4

Tid

30

minutes

En härligt varm vegetarisk currygryta med smaker från Thailand. Ett bra sätt att få i sig mer grönsaker. Servera med kokta risnudlar eller jasminris. 

DU BEHÖVER

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 grön chili

  • 2 rödlökar

  • 0,5 blomkålshuvuden

  • 300 g champinjoner

  • 3 msk rapsolja

  • 3 msk grön currypasta 

  • 1 msk strösocker

  • 2 burkar kokosmjölk

  • 200 g frysta haricot verts

  • 2 msk japansk soja

  • 2 lime

  • Färsk koriander

  • 1 msk svarta sesamfrön

  • Lite vatten

TILLAGNING

  • Finhacka vitlök och chili. Dela rödlök, blomkål och champinjoner i mindre bitar, utan att finhacka. 
  • Stek vitlök och chilin i oljan och lägg sedan till grön currypasta, socker och salt. Lägg i lök och champinjoner och stek i cirka 5 minuter. 
  • Tillsätt kokosmjölken och lite vatten. Låt koka i några minuter. 
  • Häll i blomkål, haricot verts och låt koka några minuter, tills att blomkålen blivit mjuk. 
  • Stäng av plattan och häll i soja och saften från limen. 
  • Servera med risnudlar och toppa med svarta sesamfrön och koriander.


11. Falafel

Antal personer

4

Tid

30

minutes

Falafel är en riktig klassiker när det kommer till vegetarisk mat. Här serveras den i pitabröd med rödlök och yoghurt för en känsla av streetfood. Ta den enkla vägen genom att använda dig av färdiga falafel från frysen.

DU BEHÖVER

  • Fryst falafel för fyra personer

  • 1 liten rödlök

  • 2 klyftor vitlök

  • 2 dl matlagningsyoghurt (välj växtbaserad för helvegansk måltid)

  • 1 morot

  • 0,5 gurka

  • 1 påse salladsblad

  • 4 st pitabröd

TILLAGNING

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda med yoghurten och ställ sedan in i kylskåpet. 
  • Tillaga falafeln enligt instruktionerna på förpackningen. 
  • Skala moroten och skiva både den och gurkan tunt. Blanda ihop med salladen. 
  • Servera sedan allting i ett pitabröd.

12. Crêpes med lök- och svampstuvning

Antal personer

4

Tid

30

minutes

Den franska klassikern crêpes, här fylld med en smakrik svampstuvning med tre sorters lökar. Serveras ihoprullade med lite färska örter ovanpå. En härlig måltid med smak av den svenska skogen. 

DU BEHÖVER

  • 2 dl vetemjöl

  • 4 dl mjölk (eller växtbaserad dryck)

  • 4 ägg

  • 3 msk flytande smör eller margarin

  • 250 g champinjoner (eller annan svamp)

  • 2 gula lökar

  • 2 rödlökar

  • 1 purjolök

  • 2 dl crème fraîche med smak av franska örter

  • Salt och peppar

TILLAGNING

  • Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt sedan resten av mjölken, ägg, 2 msk smör/margarin och en nypa salt. Vispa ihop och ställ sedan åt sidan. 
  • Skiva svamp och lökarna. Bryn svampen i en stor stekpanna smör/margarin, addera sedan löken. 
  • Fräs allt på medelhög värme, löken ska bli mjuk men inte få färg. 
  • Häll i crème fraîche, smaka av med salt och peppar och låt kok i någon minut. 
  • Sätt ugnen på 225°C
  • Stek pannkakor på smeten du vispade ihop. Det bör bli cirka 8-12 pannkakor beroende på storlek. 
  • Fördela sedan stuvningen på pannkakorna och rulla ihop dem och lägg i en ugnsfast form. Pensla med lite smör/margarin och gratinera i ugnen i cirka 10 minuter. 
  • Ta ut och strö över färska örter efter egen smak. Servera gärna med en fräsch sallad.