4
20
minutesEn mycket god linsgryta som är oerhört enkel att laga. Sväng snabbt ihop middagen på cirka 20 minuter och servera en smakrik och varm gryta. Linser och crème fraîche gör måltiden rik på protein.
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 morot
1 tsk Sambal oelek
1 msk curry
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
2,5 dl crème fraîche (välj växtbaserad om du vill ha helt vegansk)
2 dl kokta linser
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Olivolja
4
servings45
minutesVem gillar inte lasagne? Den här vegetariska versionen kommer att gå hem både hos stora och små. En mycket modern tappning på en klassisk maträtt. Lasagnen tillagar sig själv i ugnen största delen av tiden och du får tid över till annat. Servera gärna med en färsk sallad.
2 paket kokta gröna linser
530 g grillad paprika på burk
200 g färskost med smak av vitlök och örter
½ burk pesto
250 g färska lasagneplattor
2 förpackningar pastasås med smak av basilika
125 g mozzarella
Salt
Peppar
4
25
minutesEn helt vegansk grönsakssoppa som passar utmärkt under ruskiga höst- och vinterdagar. En mycket enkel soppa fullproppad med vitaminer, fibrer och mineraler som dessutom smakar oerhört gott.
1 purjolök
100 g kålrot
100 g morot
1 kg potatis
200 g rotselleri
3 klyftor vitlök
1 knippe grönkål
2 liter grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Olivolja
Färsk timjan
4
25
minutesEn krämig pastasallad som passar lika bra hemma vid matbordet som på en picknick en sommardag. Det bästa med salladen är att du kan variera den utifrån eget tycke och smak eller vad du har i kylskåpet och köra en riktig kylskåpsrensning.
400 g pasta
1 rödlök
250 g körsbärstomater
1 gurka
12 svarta oliver
10 soltorkade tomater i olja
25 g pinjenötter
1,5 dl grekisk yoghurt (växtbaserad för att få salladen vegansk)
0,5 dl majonnäs (välj vegansk om så önskas)
Örtsalt
Svartpeppar
Färsk basilika
4
20
minutesEn mycket enkel currygryta med smak av kokos. Variera grönsaker efter smak och servera med ris. Du väljer själv hur stark du vill göra grytan. En enkel men mycket smakrik vegetarisk maträtt som du snabbt svänger ihop. Passar utmärkt i matlåda.
4 portioner ris
500 g kokosmjölk
3 klyftor vitlök
1 gul lök
2-4 msk röd currypasta
1 röd paprika
1 gul paprika
1 broccoli
0,5 blomkål
Lime
Koriander
Kokoschips
Olja till stekning
4
45
minutesFärgglada vegetariska biffar med kikärter som grund. Färgen kommer från rödbeta och får en härlig smak av fetaosten. Servera med en fräsch gurkyoghurt som en hamburgare med bulgur eller quinoa vid sidan om.
380 g kokta kikärter (från tetra eller som du kokat själv)
1 ägg
2 msk majsstärkelse
1 tsk spiskummin
4 krm salt
1 krm peppar
500 g förkokta rödbetor
1 msk olja
1 gurka
2 dl matyoghurt
Färsk persilja
4 portioner bulgur eller quinoa
1 grönsaksbuljongtärning
150 g fetaost
65 g babyspenat
125 salladslök
4 hamburgerbröd
4-6
30
minutesEn mycket enkel vegetarisk maträtt från det italienska köket. Välj äkta buffelmozzarella för allra bästa smak.
4-6 portioner gnocchi
0,5 dl olivolja
100 g finhackad gul lök
50 g tomatpuré
1,5 dl rött vin
400 g konserverade körsbärstomater
1,5 dl vatten
2 mozzarellaostar (gärna äkta buffelmozzarella)
Riven parmesan
Färsk basilika
1 pizza (cirka 2 portioner)
30
minutesEn pizza bianco är en vit pizza, alltså helt enkelt pizza utan tomatsås. Istället används crème fraîche för att få en krämig och smakrik pizza. Toppa med vad du har hemma eller följ vårt recept.
Pizzadeg
1 dl crème fraîche
2 dl riven grana padano
2 schalottenlökar
150 g grön sparris
Salt och peppar
4
25
minutesPalek paneer är en klassisk indisk gryta. Här serverar vi den tillsammans med halloumi. Grytan är en riktig smakbomb. Låt dig inte luras av de många ingredienserna, den är busenkel att laga.
1 gul lök, hackad
2 msk smör
1 msk olja
2 tsk hel kummin
1 tsk gurkmeja
2 dl tomatpuré
1 dl vatten
2 tsk garam masala
1,5 tsk chilipulver
200 g färsk spenat
2 förpackningar halloumi
3 dl grädde
Salt
4
30
minutesEn härligt varm vegetarisk currygryta med smaker från Thailand. Ett bra sätt att få i sig mer grönsaker. Servera med kokta risnudlar eller jasminris.
2 klyftor vitlök
1 grön chili
2 rödlökar
0,5 blomkålshuvuden
300 g champinjoner
3 msk rapsolja
3 msk grön currypasta
1 msk strösocker
2 burkar kokosmjölk
200 g frysta haricot verts
2 msk japansk soja
2 lime
Färsk koriander
1 msk svarta sesamfrön
Lite vatten
4
30
minutesFalafel är en riktig klassiker när det kommer till vegetarisk mat. Här serveras den i pitabröd med rödlök och yoghurt för en känsla av streetfood. Ta den enkla vägen genom att använda dig av färdiga falafel från frysen.
Fryst falafel för fyra personer
1 liten rödlök
2 klyftor vitlök
2 dl matlagningsyoghurt (välj växtbaserad för helvegansk måltid)
1 morot
0,5 gurka
1 påse salladsblad
4 st pitabröd
4
30
minutesDen franska klassikern crêpes, här fylld med en smakrik svampstuvning med tre sorters lökar. Serveras ihoprullade med lite färska örter ovanpå. En härlig måltid med smak av den svenska skogen.
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk (eller växtbaserad dryck)
4 ägg
3 msk flytande smör eller margarin
250 g champinjoner (eller annan svamp)
2 gula lökar
2 rödlökar
1 purjolök
2 dl crème fraîche med smak av franska örter
Salt och peppar