vegetariskmatkasse.se

Enkla veganska recept

Det är enkelt att äta veganskt till alla dagens måltider. Många klassiker går att göra helt veganska genom att byta ut några få ingredienser. Här hittar du enkla veganska recept från Veganskarecept.se – att använda som inspiration eller att utgå från, men börja gärna experimentera på egen hand med smaker. Även klassiska efterrätter går att göra helt veganska mycket enkelt. Imponera på de veganska vännerna eller bjud dig själv på en vegansk efterrätt.

12 enkla veganska recept

Vegansk mat innebär att inga animalier används i matlagningen, utan endast produkter från växtriket. Är du sedan tidigare van vid att alltid använda produkter från djurriket i din matlagning kan det kännas svårt och lite skrämmande att försöka sig på vegansk mat.

Men det behöver faktiskt inte alls vara svårt, många gånger blir maten även godare och mer varierad i smak. I växtriket är smakspektrumet mycket större än vad det är bland kött exempelvis. Därför blir det på ett naturligt sätt enklare att få in mer smaker i matlagningen. Här har vi listat 12 enkla veganska recept, till frukost, lunch/middag och även efterrätt. Recepten är enkla att följa även för dig som är nybörjare inom vegansk mat. 

Frukost

1. Avokadomacka

Avokado innehåller nyttiga fetter och mättar bra. Med en avokadomacka på morgonen håller du dig pigg och mätt hela förmiddagen. Påläggen går att variera i oändlighet.

Antal personer: 1

Tid: 5 min

Du behöver:

  • 1 skiva rustikt veganskt bröd
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 avokado
  • 1 tomat
  • Lite chiliflakes

Tillagning:

  1. Rosta brödet och bre sedan ut lite kokosolja på brödskivan.
  2. Dela avokadon och mosa sedan ut innehållet på brödskivan. 
  3. Skiva tomaten och lägg ovanpå avokadon. Toppa med chiliflakes.

2. Açaí bowl

Açaí bowl är en frukosträtt som blivit riktigt populär, och det är inte svårt att förstå varför. Açaí är ett riktigt superbär med många goda egenskaper. Samtidigt är bowlen god, mättande och går att variera efter behag. 

Antal personer: 1

Tid: 10 min

Du behöver:

  • 1 dl frysta hallon
  • 1 dl frysta blåbär
  • 1 banan
  • 1 msk Açaípulver
  • 1 msk jordnötssmör
  • Färska valfria bär till topping

Tillagning:

  1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller en blender. 
  2. Häll upp i en skål, toppa med valfria färska bär eller frukt. Ät och njut.

3. Chiapudding

Chiapudding är en praktisk frukost som du kan förbereda dagen innan, och är även bra att ta med sig på språng. Smaksätt din chiapudding enligt vårt recept eller använd det du själv tycker om. Chiafrönen är fulla av protein som håller dig mätt länge. 

Antal personer: 1

Tid: 10 min men ska stå och dra i någon timme eller över natten

Du behöver:

  • 1,5 dl växtbaserad dryck
  • 3 msk chiafrön
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa kardemumma
  • Färska blåbär och mandelflarn till topping

Tillagning:

  1. Blanda alla ingredienser förutom de som ska vara till toppingen i en skål. Rör runt ordentligt. 
  2. Låt stå i kylskåp i någon timme, eller under natten.
  3. På morgonen tar du fram till chiapudding och toppar med färska blåbär och mandelflarn.

4. Bovetegröt

En gröt med bovete och chiafrön som inte ska kokas. Ett alternativ till den klassiska havregrynsgröten. En frukost fullspäckad med vitaminer, fibrer och godsaker. Förbered kvällen innan genom att lägga bovetet i blöt. 

Antal personer:

Tid: 15 min + 4 timmars blötläggning (eller över natten)

Du behöver:

  • 1 dl bovete
  • 1 liten banan
  • 0,5 äpple
  • 0,5 dl hallon
  • 1 msk chiafrön
  • 1 krm vaniljpulver
  • Kanel
  • Kardemumma

Tillagning:

  1. Börja med att blötlägga bovetet i kallt vatten i minst fyra timmar. Går också bra att göra på kvällen innan. 
  2. På morgonen häller du av vattnet, sköljer och silar av bovetet. 
  3. Blanda bovete, chiafrön, banan, vaniljpulver, kanel och kardemumma. 
  4. I en skål varvar du sedan gröten, med skivade äpplen och hallon. 
  5. Toppa med färska bär, frukt eller frön.

Lunch / Middag

5. Vegansk blomkålssoppa

Krämig och len blomkålssoppa och har en mild och härlig smak. Mättar bra och håller dig varm på ruskiga höstdagar. Mycket enkel att tillaga. 

Antal personer: 2

Tid: 20 min

Du behöver:

  • 8 dl vatten
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk rapsolja
  • Salt och peppar
  • Färsk timjan 
  • Citronsaft

Tillagning:

  1. Skölj blomkålen och dela i mindre bitar. 
  2. Skala och hacka vitlöken. 
  3. Stek vitlöken i rapsolja i en kastrull i några minuter. 
  4. Häll på vatten och buljongtärningen, smula i blomkålen. 
  5. Låt koka till blomkålen har blivit mjuk. 
  6. Mixa allting med mixerstav till en slät och krämig soppa. 
  7. Häll sedan i havregrädden, låt puttra på svag värme en liten stund och rör om.
  8. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera med lite färsk timjan på toppen.

6. Vegansk tacos

Inte behöver du ge upp din fredagstacos för att du vill välja veganskt. Den här veganska tacosen bjuder på en härlig blandning av hetta och syrlighet som tar din tacos till en helt ny nivå. Serveras med en härlig mango- och chilisalsa. 

Antal personer: Cirka 4 

Tid: 30 minuter

Du behöver:

  • 1 paket kidneybönor
  • 280 g pulled oumph
  • 250 g färsk rödkål
  • ½ salladshuvud 
  • 1 msk rapsolja
  • 1 paket veganska tacoskal
  • 1 avokado
  • ½ gurka
  • ½ rödlök
  • ½ kruka koriander
  • 225 g fryst mango
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk agavesirap
  • ½ lime
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ tsk salt

Tillagning:

  1. Skölj bönorna ordentligt och fräs tillsammans med oumphen på medelhög värme i olja under några minuter. 
  2. Strimla rödkål och sallad. 
  3. Ta fram mangon och låt den tina. Dela gurkan och gröp ur den vattniga delen. Dela avokadon och finhacka rödlöken.
  4. Blanda alla ingredienser i en skål. Toppa med limesaft, agavesirap, mango, salt och chiliflakes.
  5. Lägg rödkål och sallad i botten av varje tacoskal. Addera bönor och oumph och toppa sedan med salsan.

7. Veganska pannkakor

Pannkakor kan enkelt göras veganska och passar så väl till frukost som till middag eller efterrätt. Toppa med det du tycker om. 

Antal personer:

Tid: 20 min

Du behöver:

  • 7,5 dl havremjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk rapsolja eller flytande mjölkfritt margarin
  • 3 msk sojamjöl
  • 1 msk maizena
  • Salt
  • Margarin till stekning

Tillagning:

  1. Vispa ihop alla ingredienser förutom rapsolja eller flytande margarin till en klumpfri smet. 
  2. Häll sedan i oljan eller det flytande margarinet. 
  3. Stek sedan tunna pannkakor i en stekpanna med margarin. 
  4. Toppa med det du önskar. Exempelvis frukt, agavesirap eller nötsmör

8. Vegansk pasta carbonara

En vegansk pasta som liknar klassikern carbonara, men med en twist. En god och krämig pasta som går hem hos både stora och små.

Antal personer: 4

Tid: 25 min

Du behöver:

  • 1 burk soltorkade tomater
  • 100 g rökt vegokorv
  • 5 dl havregrädde
  • 2 dl pastavatten
  • 1 msk ljus misopasta
  • 2 tsk bjästflingor
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar
  • Färsk persilja

Tillagning:

  1. Hacka korven och de soltorkade tomaterna. Stek korven i olja och krydda rikligt med peppar. Ta bort korven från pannan och lägg sedan åt sidan.
  2. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
  3. Bryn de soltorkade tomaterna i pannan som du stekte korven i någon minut. Addera sedan havregrädde, bjäst och misopasta. Blanda och låt puttra i någon minut.
  4. Häll av pastan men spara två deciliter av pastavattnet.
  5. Blanda allting förutom vattnet i pastakastrullen. Häll sakta på vattnet medan du rör om, tills att det blir en härlig krämig konsistens.
  6. Servera med färsk persilja.

Efterrätt / Bakverk

9. Veganska chokladbollar

De här chokladbollarna är inte bara helt veganska, de är också nyttigare än vanliga chokladbollar. Bollarna sötas med dadlar och kokossocker som är bättre för kroppen än vanligt vitt socker.

Antal personer: 15-25 chokladbollar

Tid: 15 minuter

Du behöver:

  • 10 torkade urkärnade dadlar
  • 1 dl kokosolja
  • 1 dl kokossocker
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 2 msk kallt kaffe
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Riven kokos att rulla i

Tillagning:

  1. Börja med att mixa dadlarna i en matberedare. 
  2. Addera sedan alla torra ingredienser i en bunke med dadelsmeten. 
  3. Häll i kokosoljan och kaffet och blanda ihop väl till en smet. 
  4. Forma till bullar och rulla i riven kokos. Låt gärna bollarna stå i kylskåp en stund innan servering.

10. Vegansk kladdkaka

Kladdkaka är en riktig klassiker som du med säkerhet kan bjuda till de allra flesta och göra dem nöjda. Det här är en vegansk variant som är precis lika enkel och god som originalreceptet. Servera med vegansk glass eller grädde. 

Antal personer: 4

Tid: Cirka 45 min (varav 25 minuter i ugnen)

Du behöver:

  • 3,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl kakao
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk agavesirap
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt + veganskt smör och ströbröd eller kokosflingor (till formen)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en springform. 
  2. Smält margarinet i en kastrull på spisen och rör sedan ner agavesirap och vatten. 
  3. I en bunke blandar du de torra ingredienserna. Häll sedan i innehållet från kastrullen och blanda ihop allt.
  4. Häll över smeten i formen grädde i ugnen cirka 25 minuter tills den blivit lagom fast.  Servera med glass eller grädde, självklart veganskt. 

11. Vegansk morotskaka

En enkel vegansk morotskaka med en vegansk krämig frosting. Passar lika bra som efterrätt till vardagsmiddagen som på kalaset. Enkel att göra men imponerar stort på gästerna. 

Antal personer: Cirka 8 personer

Tid: 60 minuter

Du behöver:

  • 3 dl rivna morötter
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregrädde
  • ½ dl neutral olja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 ½ tsk kanel
  • ½ tsk salt
  • 75 g mjölkfri färskost (t.ex. Oatly påmackan)
  • 50 g mjölkfritt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Kokosflingor

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en form med kokosflingorna. 
  2. Vispa havregrädden tillsammans med socker. 
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan i havregrädden och till sist de rivna morötterna. 
  4. Häll i smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 40 minuter. 
  5. Låt kakan svalna på ett galler medan du gör frostingen. 
  6. Blanda ihop färskost, mjölkfritt smör, florsocker och vaniljsocker. Bred sedan ut på kakan. Toppa med kokosflingor.

12. Veganska chocolate chip cookies

Vem gillar inte nybakta chocolate chip cookies? Det är inget du behöver avstå bara för att du vill äta veganskt. Här kommer recept på ljuvliga veganska kakor som du enkelt svänger ihop där hemma och kan bjuda på nybakade kakor. 

Antal personer: 30-40 kakor

Tid: 20 minuter

Du behöver:

  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ dl råsocker
  • 1,25 dl rapsolja
  • ½ dl havredryck
  • 1 msk maizena
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 100 g vegansk choklad
  • 50 g hasselnötter (kan såklart uteslutas vid allergi)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Häll i havredryck, maizena, socker och majsolja i en stor bunke. Vispa tills att det har blivit en tjock smet. 
  3. Addera hälften av mjölet tillsammans med kanel, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljsocker. Rör sedan runt tills inga klumpar finns kvar. 
  4. Rör sedan i resten av mjölet plus hackad choklad och hasselnötter. Rör ihop allt till en kladdig smet/deg med händerna. 
  5. Rulla ihop till små bollar som du placerar på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna något genom att trycka på dem. Lägg den inte för nära varandra eftersom de flyter ut en hel del i ugnen. Grädda i 8-10 minuter, håll koll på ugnen då de bränns relativt fort.