vegetariskmatkasse.se

Vegansk asiatisk mat

Att äta vegansk asiatisk mat är enkelt då det asiatiska köket ofta är naturligt veganskt och innehåller framför allt mycket smaker. Med hjälp av vegansk asiatisk mat kan du ta din veganska matlagning till helt nya nivåer. Här får du tips om några spännande produkter som är värda att testa för dig som vill utforska det asiatiska köket med fokus på vegansk asiatisk mat.

Vegansk sashimi

Vegansk sashimi är en produkt för dig som älskar sushi med lax eller tonfisk men vill äta helt veganskt. Det är innovativt alternativt som är fritt både från soja och gluten. Dessutom är produkterna rika på Omega-3 tack vare linfrön och raps. Förutom linfrö- och rapsolja innehåller produkter tapiokastärkelse, och glukos från tång. Både smaken och konsistensen är mycket likt äkta fisk.

Tapiokastärkelse är ett mjöl som tillverkas från kassavaroten och är ett naturlig glutenfritt förtjockningsmedel. Den veganska sashimin fungerar utmärkt på sushi men också som just fristående sashimi. Även liknande alternativ till räkor finns tillgängligt. 

Veganska asiatiska konserver

I det asiatiska köket är det veganska ett naturligt inslag och många rätter är baserade helt och hållet på produkter från växtriket. Men det asiatiska köket har också många smakrika produkter som fungerar som kryddning och kan höja den veganska maten riktigt ordentligt. Du hittar exempelvis en starkt kryddad senap som har helt andra smaker än den svenska senapen.

Eller vad sägs om exempelvis picklad sareptasenat, som förutom senapsblad även innehåller sojasås? En mycket smakrik produkt utan att för den delen vara stark. En smaksättning som hjälper dig att lyfta smakerna i din veganska matlagning på ett relativt enkelt sätt. 

Veganskt asiatiskt protein

Något många kan tycka är besvärligt med en vegansk kosthållning är att få i sig tillräckligt mycket protein. I det asiatiska köket finns många veganska proteinkällor, och den allra vanligaste är tofu. Tofu är tillverkat av sojabönor och finns i många olika varianter. Du hittar exempelvis friterad tofu som blir mycket krispig, eller marinerad tofu som är ett mycket gott tillbehör istället för exempelvis en köttbit.

Det finns även produkter som liknar klassiska produkter med animalier, exempelvis köttbullar eller nuggets gjorda på sojabönor istället för kött. Silkestofu är en annan produkt än den fasta tofun och är mycket krämig och len. 

Veganska asiatiska såser

Veganska asiatiska såser är också en enkel väg att ge din mat en riktig smakhöjare. Fisksås är vanligt i det asiatiska köket och finns även som vegansk variant. Den ger maten ett härligt djur tack vare att den är fermenterad. Självklart är också sojasås ett viktigt inslag i det asiatiska köket och ger maten en härlig sälta.

Vill du få lite mer hetta på maten kan du välja en chilisås, som dessutom finns med olika smaker. Tänk på att asiatiska chilisåser ofta är mycket starka – smaka därför av maten innan du tar för mycket av såsen. Ett roligt alternativ är peking anka-sås, som är vegansk och kan exempelvis användas på ugnsbakad tofu.

Veganska asiatiska snacks

Frossa bland veganska asiatiska snacks med smaker som skiljer från de vanliga fredagschipsen. Vad sägs om krispigt sjögräs som ger ett härligt krisp samtidigt som den är glutenfri, vegansk och relativt snål på energi. Ett annat populärt snacks är tamarindgodis, som finns både i en söt och en stark variant.

Tamarind är en klibbig och sötsur frukt som ger en härlig kombination av syrlighet och sötma. I dessa godisar finns kärnan kvar, ungefär som när du äter dadlar. Du kan också testa på bredbönor med BBQ-smak, ett alternativ till chips eller nötter som är mycket gott.