Vegetarisk mat och vegetariska recept är sannerligen ett bra val för en foodie, ur många aspekter. Nog med faktum att temat vegetarisk mat kanske är det just nu trendigaste inom matindustrin – men det har sina anledningar.

Vare sig du vill utesluta en eller alla kötträtter i din kost så kommer du finna dig ett bra vegetariskt recept som verkligen sätter igång dina smaklökar. Samtidigt värnar du om djur, miljö, hälsa och din egen plånbok. Här samlar vi vad vi anser är den bästa vegetariska maten och de godaste recepten som du garanterat klarar av att laga. Läs mer om hur man gör en vegetarisk lasagne eller smårgåstårta.

Vegetarisk mat och dess fördelarvegetariska recept

Innan vi går in i fördelarna med vegetarisk mat behöver vi först bena ut faktum att det finns en mängd olika vegetarianer. Och kosten kommer därför variera mellan dessa. Vissa väljer att äta fisk, andra inte. Detsamma gäller med ägg, mejeriprodukter och honung för de lite mer extrema som lutar mer åt att vara veganer.

I denna text kommer vi att mestadels fokusera på lakto-ovo mat fördelar och därför använda det som definition för vegetarisk mat. Det innebär alltså vegetariska recept där man avstår från att äta kött eller fisk.

Det finns massa olika argument till att människor väljer att börja äta mer vegetarisk mat. Förutom hälsofördelarna som vi kommer gå in på senare i texten så är miljön, djurens rätt och klimatet de kanske vanligaste.

 • Kalorisnålt
 • Bättre kolesterolvärde
 • Minskad risk för vissa typer av cancer
 • Minskad risk för typ 2 diabetes
 • Fiberrikt
 • Lägre fetthalt och bättre fetter
 • Billigare
 • Lättlagat

Vad är vegetarisk mat?

vegetarisk mat

Som vi nämnde finns det olika typer av vegetarianer, gemensamt för alla är att kött helt utesluts från kosten. Men det finns skillnader trots allt där vissa typer av vegetarianer kan anses lite mer extrema än andra när det gäller att välja bort vad som kommer från djuren.

 • Lakto ovo vegetarianer undviker all typ av kött. Detta gäller både djur och fisk.
 • Pesketarianer äter fisk, men inte kött.
 • Ovo vegetarianer äter ägg men inte mejeriprodukter
 • Lacto vegetarianer inkluderar mejeriprodukter i kosten men inte ägg.
 • Flexitarianer kan anses vara semi vegetarianer. De inkluderar en hel del vegetarisk mat i sin kost men äter kött till och från
 • Veganer undviker all kost som kommer från djur.

Vegetarisk mat för nybörjare

Trots alla fördelar med vegetarisk mat så finns det en del aspekter du bör ha i åtanke när du ska bli vegetarian. Det finns ämnen som blir svårare att få i sig när man är vegetarian nybörjare, och därför bör man läsa på en del innan man tar det klivet. Om du dessutom har barn är det extra viktigt att du läser på innan och informerar dig själv om vilka ämnen som bör ersättas och hur du ska ta dig tillväga. Ett säkert kort är att börja med en vegetarisk matkasse, på så sätt får du både rätt råvaror och recept direkt.

Självklart kan du gå från vanlig kost till helvegetarisk från ena dagen till den andra, men det har påvisats att ur hälsomässiga perspektiv så är det nyttigare att göra det över en längre period. Vissa av argumenten är:

 1. Om du satsar på att bli vegetarian på heltid är chansen större att lyckas i längden genom att göra det stegvis. Detta då du ofta behöver förändra en hel livsstil vilket kan bli en alldeles stor förändring från ena dagen till den andra.
 2. En alltför stor kostförändring kan ha en drastisk inverkan på ämnesomsättningen. Exempel på detta kan vara uppblåst mage eller bristande proteinintag vid intensiv träning. Detta då nyblivna ofta underskattar hur mycket mer de behöver äta för att få i sig tillräckligt med protein.

Istället, rekommenderas att du gradvis bestämmer dig för att gå över till en växtbaserad kost. Du kan börja med att öka mängden frukt, grönsaker, linser och bönor och minska köttmängden i dina måltider. Alternativt att du äter vegetariskt 2-3 gånger i veckan första veckorna.

Populära vegetariska rätter

Det finns tusentals goda rätter för den som vill äta vegetarisk mat. Vissa vill ersätta köttet med något som påminner om det i smak och konsistents, medan andra helt enkelt hittar nya spännande vegetariska recept.

Vare sig vilket du väljer är vegetariskt mat inget komplicerat. Du kan exempelvis fortsätta äta korv, hamburgare, köttbullar eller lasagne. I dessa fall byter du ut köttet mot bönor och linser, eller svamp. Eller så kan du testa något alldeles nytt som du aldrig ätit innan.

Vi kommer ständigt ladda denna sida med nya spännande vegetariska recept och vegetarisk mat för den nyfikne, eller för den som behöver lite inspiration i vardagen. Våga leka med innehållet, konsistensen och kryddningen. Är du exempelvis ett stort fan av kikärtor så kan du laga dessa i hundratals former. Och du behöver aldrig vara orolig för att maten serveras rå.

Enkla vegetariska recept

Det finns en mängd enkla vegetariska recept som du enkelt kan laga utan några som helst förkunskaper i det vegetariska köket. Faktum är att vegetarisk mat ofta är lättare att laga än kötträtter.

Anledningen till detta är att du slipper tänka på bakterieaspekten på samma sätt som med kött. Vegetariska råvaror blir inte lika lätt dåliga och kan bevaras längre i kylen eller i skafferiet. Nedan kommer du få exempel på enkla vegetariska recept som vem som helst kan laga. Just nu finner du massvis exempel på denna sida.

Risker med att bli vegetarian

Vi har skrivit en hel del om vegetarisk mat och alla de fördelar som det innebär, så låt oss även gå in på riskerna.
Bara för att du tar bort eller reducerar ditt köttintag betyder det inte att du per automatik får i dig färre kalorier. Ett enkelt antagande som många gör är att en vegetarisk pastarätt blir direkt nyttigare bara för att man tar bort köttet, detta är inte fallet.

Du måste först och främst definiera vad som är nyttigt för dig. Vill du gå ner i vikt? Eller öka kanske? Få i dig mera järn? Kanske öka konsumtionen av vitaminer och mineraler eller fibrer?

Den som inte äter varken kött eller fisk kan enkelt få brist på vissa ämnen som kroppen faktiskt behöver. Om du dessutom avstår ägg och mejeriprodukter så ökar den risken ännu mera.

Exempel på dessa ämnen för en vegetarian:

 • Kalcium
 • Järn
 • Zink
 • Vitamin D
 • Protein

Hur ersätter du dessa ämnen med vegetarisk mat?

Om du är själv i ung ålder eller introducerar vegetarisk kost för dina barn är det väldigt viktigt att ni får i er tillräckligt med kalcium som annars finns i kött. En bra kalcium ersättning finner du i mjölk och yoghurt. Om du verkligen bestämt dig för att skippa mejeriprodukter kan du hitta en bra dos av kalcium i tofu, gröna växter och torkade fikon.

Vad gäller bra ersättning av järn så finner du detta i sjöriket. Men även i bönor, linser, torkad frukt, broccoli och blomkål. För att hjälpa kroppen absorbera järnet rekommenderas ett stadigt intag av citrusfrukter och grönsaker. Detsamma gäller zink.

Nyttiga och osockrade frukostflingor kan hjälpa dig att då i dig mer vitamin D. Annars finner du massa bra vitaminer i citrusfrukter och apelsiner. Kom även ihåg att solljus ger dig ett tillskott av D vitamin!

Och så till miljonkronorsfrågan, hur ersätter jag mitt proteinintag när jag äter vegetarisk mat. Detta var även mitt personliga stora bekymmer. Faktum är att du kan få i dig massa bra proteiner genom nötter, linser, bönor, ärtor och vegetariska yoghurtar. Nu finns det även vegetarisk proteinpulver om du behöver ett tillskott. Det går, och det är förbaskat gott!

Sammanfattning

Vegetarisk mat är i de flesta fallen ett otroligt bra alternativ utav många aspekter. Olika typer av vegetariska recept kommer att passa olika individer och det gäller att hitta det du tycker är gott.

Om du även förstår ¨ditt varför¨¨ till varför du väljer att bli vegetarian är det ännu bättre. Vi hoppas att denna text var till nytta och att du hittar dina nya vegetariska recept hos oss.

matbloggar.nu